Οι 35+2 ταινίες που πρέπει να δουν όλες οι γυναίκες

Οι 35+2 ταινίες που πρέπει να δουν όλες οι γυναίκες

Click here for English (Αγγλικα)

Ξέρω ότι όσες με διαβάζετε αγαπάτε τις καλές ταινίες και τα βιβλία όσο κι εγώ. Για αυτό, ο πιο κατάλληλος τρόπος να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι να μαζευτούμε τα κορίτσια, με ποπ κορν και κόκκινο κρασί, και να δούμε στη μικρή οθόνη μερικές από τις πιο δυναμικές γυναίκες ηρωίδες όλων των εποχών.

via GIPHY

Πρώτα όμως…

Τι είναι η Ημέρα της Γυναίκας και γιατί τη γιορτάζουμε;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι η επέτειος των γεγονότων της 8ης Μαρτίου 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαμαρτυρήθηκαν μαζικά στη Νέα Υόρκη ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το συμβάν είναι περισσότερο συμβολικό. Ουσιαστικά είναι πολλές οι διαμαρτυρίες, οι αγώνες κι οι εκδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία 150 χρόνια για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών.

Women of the Reliance Waist Company - Photo: The Kheel Center for Labor-Management Documentation and Archives

Women of the Reliance Waist Company – Photo: The Kheel Center for Labor-Management Documentation and Archives

 

Η αλήθεια είναι ότι αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για βελτίωση. Πέρα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών του τρίτου κόσμου ή χωρών όπου επικρατεί θρησκευτικός νόμος, αξίζει να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλες οι δυτικές κοινωνίες ίσες στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης, μια κοινωνία που φροντίζει να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια πιο δίκαιη και υγιής κοινωνία για όλους. Αυτό με τη σειρά του αντανακλά θετικά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ακόμα και στην οικονομία της. Δεν είναι τυχαίο που χώρες όπως η Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, ο Καναδάς κι η Νέα Ζηλανδία (που έδωσε πρώτη το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1893) είναι ταυτόχρονα μερικές από τις πιο προηγμένες και πλούσιες χώρες του κόσμου. Όταν μια κοινωνία φροντίζει τις γυναίκες της, στην τελική βγαίνουν όλοι κερδισμένοι!

35 ταινίες με δυναμικές γυναικείες παρουσίες

via GIPHY

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της σημαντικής ημέρας, έψαξα και βρήκα 35 ταινίες που έχουν ως επίκεντρο δυναμικές ηρωίδες. Πρόκειται για γυναίκες που παρά τις δυσκολίες, τις αγωνίες και τις αδυναμίες τους, μας εμπνέουν να αγωνιστούμε για όλα τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς. Από περισσότερους και καλύτερους δωρεάν παιδικούς σταθμούς μέχρι ίσες ευκαιρίες στην ανώτατη διοίκηση μεγάλων πολυεθνικών. Γιατί, όποιες κι αν είναι οι επιλογές, οι επιθυμίες και το όνειρά μας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας τα στερήσει!

1. Breakfast At Tiffany’s – http://www.imdb.com/title/tt0054698/

Μια νεαρή Νεοϋρκέζα, μέλος της υψηλής κοινωνίας αρχίζει να ενδιαφέρεται για έναν νεαρό που πρόσφατα μετακόμισε στην πολυκατοικία της, αλλά το παρελθόν της απειλεί να καταστρέψει κάθε προοπτική για σχέση μαζί του.

2. Η Εκδίκηση της Ξανθιάς – http://www.imdb.com/title/tt0250494/

Η Elle Woods είναι μια στυλάτη και ευκατάστατη κοινωνική νεαρή που την παρατάει ξαφνικά ο φίλος της. Από πείσμα, αποφασίζει να τον ακολουθήσει στη Νομική Σχολή, αλλά εκεί ανακαλύπτει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα από το να είναι απλώς εμφανίσιμη.

3. Erin Brockovich – http://www.imdb.com/title/tt0195685/

Μια άνεργη μόνη μητέρα πιάνει δουλειά ως νομική βοηθός σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο και σχεδόν μόνη της καταφέρνει να ρίξει μια Καλιφορνέζικη εταιρία παραγωγής ενέργειας που δηλητηρίαζε το πόσιμο νερό της τοπικής κοινότητας προκαλώντας καρκίνο και άλλες ασθένειες στους κατοίκους.

4. Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα – http://www.imdb.com/title/tt0304415/

Μια αντισυμβατική καθηγήτρια τέχνης με ελεύθερο πνεύμα αναλαμβάνει να διδάξει τις μαθήτριες της συντηρητικής σχολής θηλέων Wellesley στην Αμερική της δεκαετίας του ’50.

5. Πέρα από την Αφρική – http://www.imdb.com/title/tt0089755/

Στην Κένυα των αρχών του 20ου αιώνα, μια Δανή βαρώνη και γαιοκτήμονας ερωτεύεται με πάθος έναν μποέμ κυνηγό θηραμάτων. Η αληθινή ιστορία της Δανής αριστοκράτισσας Karen Blixen.

6. Wonder Woman – http://www.imdb.com/title/tt0451279

Όταν ένας Αμερικανός πιλότος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταρρίπτεται κοντά σε ένα απομονωμένο νησί που ζουν ακόμα Αμαζόνες, μια από αυτές, η Νταϊάνα, τον ακολουθεί στον έξω κόσμο για να πολεμήσει ενάντια στους Ναζί, ενώ ανακαλύπτει τις πραγματικές της υπερδυνάμεις.

7. Η Βασίλισσα – http://www.imdb.com/title/tt0436697/

Μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον, την παράδοση, τα προσωπικά της συναισθήματα, τη θέση της ως γιαγιά απέναντι στους γιους της Νταϊάνα και τις απαιτήσεις ενός σοκαρισμένου βρετανικού λαού. Μια απίστευτη ερμηνεία της Helen Mirren που ουσιαστικά μεταμορφώθηκε πλήρως σε βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

8. Η Σιδηρά Κυρία – http://www.imdb.com/title/tt1007029/

Η ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ μέσα από αναμνήσεις και flashback, με τη μοναδική Meryl Streep.

9. Kill Bill – http://www.imdb.com/title/tt0266697/

Η «Νύφη» ξυπνάει μετά από ένα κώμα τεσσάρων ετών κι ανακαλύπτει ότι το αγέννητο παιδί που εγκυμονούσε έχει εξαφανιστεί. Τώρα πρέπει να εκδικηθεί την ομάδα δολοφόνων που την πρόδωσαν, μια ομάδα της οποίας ήταν μέλος.

10. Million Dollar Baby – http://www.imdb.com/title/tt0405159/

Μια αποφασισμένη νεαρή γυναίκα συνεργάζεται με έναν παλαίμαχο προπονητή του μποξ για να την κάνει επαγγελματία του αθλήματος.

11. Lara Croft: Tomb Raider – http://www.imdb.com/title/tt0146316/

Αν και μέλος της ευκατάστατης αριστοκρατικής τάξης της Βρετανίας, η Λάρα Κροφτ είναι μια «εξερευνήτρια τύμβων» που συλλέγει αρχαιότητες από ερείπια. Σε αυτή την περιπέτεια όμως θα διχαστεί ανάμεσα στο στόχο της, τα συναισθήματά της για τον πατέρα της που έχασε μικρή και ένα παλιό μεγάλο αμόρε που θα ξανακάνει την εμφάνισή του στη ζωή της.

12. Εξολοθρευτής 2: Ημέρα Κρίσης – http://www.imdb.com/title/tt0103064/

Ένα κυβερνο-ρομπότ, όμοιο με αυτό που απέτυχε να εξολοθρεύσει την Σάρα Κόνορ στην πρώτη ταινία, πρέπει τώρα να προστατέψει το δεκάχρονο γιο της από ένα πιο εξελιγμένο ρομπότ. Αυτή τη φορά όμως, η Σάρα είναι προετοιμασμένη.

13. Alien: Ο Επιβάτης του Διαστήματος – http://www.imdb.com/title/tt0078748/

Ένα εμπορικό διαστημόπλοιο λαμβάνει ένα φαινομενικό σήμα κινδύνου αλλά λίγο μετά την προσγείωση τους στο σημείο ένα μέλος του πληρώματος δέχεται επίθεση από μια άγνωστη μορφή ζωής.

14. Ένα Σκληρό Φιλί Για Καληνύχτα – http://www.imdb.com/title/tt0116908/

Μια γυναίκα που πάσχει από αμνησία βρίσκεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της και ξαφνικά όλη της η ζωή φαίνεται να ήταν ένα ψέμα.

15. Όσα Παίρνει Ο Άνεμος – http://www.imdb.com/title/tt0031381

Μια δυναμική γυναίκα που της αρέσει να χειραγωγεί τους γύρω της προς το συμφέρον της θα βρεθεί να αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στη θύελλα του Αμερικανικού Εμφύλιου και να επανεξετάσει τα αισθήματά της για έναν αυθάδη αλλά γοητευτικό άνδρα.

16. Juno – http://www.imdb.com/title/tt0467406/

Αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μια αντισυμβατική νεαρή κοπέλα θα πάρει μια αναπάντεχη απόφαση όσον αφορά το αγέννητο παιδί της.

17. Persepolis – http://www.imdb.com/title/tt0808417/

Η ζωή μιας δυναμικής νεαρής Ιρανής που βιώνει ως παιδί κι έφηβη την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και ζει από πρώτο χέρι τις αλλαγές που φέρνει αυτή στα δικαιώματα των γυναικών της χώρας της.

18. Θέλμα & Λουίζ – http://www.imdb.com/title/tt0103074/

Δύο κολλητές φίλες ξεκινούν για μια περιπέτεια για να ξεφύγουν από τους αποτυχημένους γάμους τους αλλά σύντομα η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και βρίσκονται κυνηγημένες από την αστυνομία.

19. Βασίλισσα Χριστίνα – http://www.imdb.com/title/tt0024481/

Η Σουηδή βασίλισσα Χριστίνα είναι δημοφιλής ηγέτης της χώρας της τον 17ο αιώνα, μέχρι τη στιγμή που θα ερωτευτεί τον Ισπανό απεσταλμένο, οπότε θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον έρωτα και το θρόνο.

20. Η Βασίλισσα της Αφρικής – http://www.imdb.com/title/tt0024481/

Στην Αφρική του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πότης πλοηγός ποταμόπλοιου πείθεται από μια ιεραπόστολο αυστηρών ηθών να διαθέσει το πλοίο του για το σαμποτάζ εχθρικού πολεμικού.

21. Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου – http://www.imdb.com/title/tt0032599/ 

Ένας εκδότης εφημερίδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την πρώην σύζυγό του και πολύ πετυχημένη δημοσιογράφο από το να ξαναπαντρευτεί με κάποιον άλλο.

22. 9 με 5 – http://www.imdb.com/title/tt0080319/

Τρεις υπάλληλοι ενός σεξιστή, εγωιστή και υποκριτή διευθυντή εταιρείας βρίσκουν ένα τρόπο να αναστρέψουν την κατάσταση και να πάρουν το αίμα τους πίσω.

23. Το Πορφυρό Χρώμα – http://www.imdb.com/title/tt0088939/ 

Μια μαύρη Νότια αγωνίζεται να ξαναβρει την ταυτότητά της μετά από την κακομεταχείριση που υπέστη στα χέρια του πατέρα της και άλλων για σαράντα χρόνια.

24. Το Κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς – http://www.imdb.com/title/tt0112697 

Μια ευκατάστατη μαθήτρια προσπαθεί να επιβιώσει στη ζούγκλα του Λυκείου και τα ανεβοκατεβάσματα της εφηβείας. Αρχικά η συμπεριφορά της μοιάζει επιφανειακή και απροβλημάτιστη, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει γοητεία, χιούμορ και εξυπνάδα  που θα τη βοηθήσουν να βγάλει νόημα από όσα συμβαίνουν γύρω της.

25. Πράσινες Τηγανιτές Ντομάτες – http://www.imdb.com/title/tt0101921/

Μια απογοητευμένη νοικοκυρά πιάνει φιλία με μια ηλικιωμένη που ζει σε οίκο ευγηρίας και γοητεύεται από τις ιστορίες της για τις περιπέτειες που έζησε όταν ήταν νέα και τους συναρπαστικούς ανθρώπους που γνώρισε.

26. Το Σημάδι της Φάλαινας – http://www.imdb.com/title/tt0298228/

Μια ιστορία αγάπης, απόρριψης και θριάμβου καθώς ένα νεαρό κορίτσι της φυλής των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τα όνειρά της ενάντια στη θέληση του παππού της και τις παραδόσεις της φυλής της.

27. Μικρές Κυρίες – http://www.imdb.com/title/tt0110367/

Ταινία βασισμένη στο κλασικό, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott. Η ιστορία τεσσάρων νεαρών αδελφών που μεγαλώνουν στα δύσκολα χρόνια του Αμερικανικού Εμφύλιου στη Μασαχουσέτη με τη μητέρα τους, ενώ ο πατέρας τους είναι στο μέτωπο.

28. Orlando – http://www.imdb.com/title/tt0107756/

Ο νεαρός αριστοκράτης Ορλάντο διατάσσεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’ να μείνει για πάντα νέος. Παραδόξως, τα καταφέρνει. Στη διάρκεια των αιώνων όμως με τον καιρό μεταμορφώνεται από άνδρα σε γυναίκα και εξερευνά τα θέματα της ζωής, του έρωτα και της αποδοχής του δικού του/της φύλου. Κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ.

29. Bend it like Beckham – http://www.imdb.com/title/tt0286499/

Mandatory credit: TM & copyright 20th Century Fox. No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. No Book or TV usage without prior permission from Rex
Mandatory Credit: Photo by c.20thC.Fox/Everett / Rex Features (409708c)
Keira Knightley, Parminder Nagra, Shaznay Lewis – 2002
BEND IT LIKE BECKHAM

Η κόρη ορθόδοξων Σιχ στη Βρετανία θα πάει κόντρα στην οικογένεια και τις παραδόσεις τους με τη συμμετοχή της σε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου.

30. Το Δικό τους Παιχνίδι – http://www.imdb.com/title/tt0104694/ 

Δυο αδερφές δηλώνουν συμμετοχή στην πρώτη επαγγελματική γυναικεία ομάδα μπέιζμπολ και αγωνίζονται για τη νίκη της ομάδας τους ενόσω η αναμεταξύ τους αντιζηλία μεγαλώνει.

31. Κλαμπ Χωρισμένων Γυναικών – http://www.imdb.com/title/tt0116313/ 

Τρεις φίλες ξανασμίγουν μετά από χρόνια με αφορμή την απώλεια μιας φίλης τους από το κολλέγιο, ενώ ανακαλύπτουν ότι οι σύζυγοί τους τις απατούν με νεότερες γυναίκες. Σύντομα θα βάλουν σε κίνηση το σχέδιο εκδίκησης τους!

32. Dirty Dancing – http://www.imdb.com/title/tt0092890/

Ενώ περνάει τις διακοπές της με την οικογένειά της σε ένα θέρετρο των Catskills, η Frances «Baby» Houseman θα ζήσει έναν αντισυμβατικό έρωτα με τον εκεί δάσκαλο χορού, τον Johnny Castle.

33. Emma – http://www.imdb.com/title/tt0116191/

Το κλασικό μυθιστόρημα της Jane Austen με πρωταγωνίστρια την Gwyneth Paltrow. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η νεαρή Έμμα έχει για χόμπι τα προξενιά ανάμεσα στους φίλους της, μέχρι τη στιγμή που παρ’ολίγο να χάσει τη δική της ευκαιρία στον έρωτα.

34. Elizabeth & Elizabeth: The Golden Age – http://www.imdb.com/title/tt0127536/

Η ζωή της ιστορικής βασίλισσας Ελισάβετ Α’ δοσμένη αριστοτεχνικά από τον σκηνοθέτη Shekhar Kapur και με πρωταγωνίστρια τη μοναδική Cate Blanchett.

35. The Joy Luck Club – http://www.imdb.com/title/tt0107282/

Τέσσερις Ασιάτισσες και οι κόρες τους, οι ιστορίες τους, οι δεσμοί μεταξύ τους και πώς καθοδηγούν και συμβουλεύουν η μία την άλλη.

Coming Soon!

Επίσης, να σας πω για δύο ταινίες που έρχονται σύντομα στους κινηματογράφους και ανυπομονώ να δω: Ocean’s 8 και The Book Club. Και στις δυο ταινίες πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα, από την Sandra Bullock μέχρι την αειθαλή Jane Fonda και φαίνεται να είναι συναρπαστικές. Δείτε τα τρέϊλερ παρακάτω!

Happy International Women’s Day!

Follow:
Share:

Comments are welcome!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.