Τρεις μέρες στις Χριστουγεννιάτικες Βρυξέλλες

Τρεις μέρες στις Χριστουγεννιάτικες Βρυξέλλες

Έχω μια φίλη από την εποχή του μεταπτυχιακού στην Αγγλία που ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες κι όλο μου λέει να πάω να τη δω. Το Νοέμβριο που μας πέρασε επιτέλους τα κατάφερα να την επισκεφτώ. Ήταν πολύ όμορφα όλα και πολύ Χριστουγεννιάτικα γιατί ήδη είχαν στολίσει παντού. Για κάτι λίγο δυστυχώς έχασα τα περίφημα Christmas Markets, γιατί έφυγα λίγο πριν ανοίξουν. Την επόμενη φορά θα το οργανώσω καλύτερα!

Οι περισσότεροι θεωρούμε τις Βρυξέλλες αναγκαστική στάση στο δρόμο προς πιο γραφικές πόλεις, όπως η Bruges και η Gent. Αυτό είναι λίγο άδικο όμως. Όπως συμβαίνει με την Αθήνα, που οι περισσότεροι ξένοι άδικα τη θεωρούν απλώς ένα εφαλτήριο για τα νησιά, οι Βρυξέλλες έχουν τα δικά τους αξιοθέατα. Αν και σίγουρα η εκδρομή στην Μπρυζ ήταν το highlight του ταξιδιού μου στο Βέλγιο, χαίρομαι που αφιέρωσα και κάποιες μέρες για να εξερευνήσω την πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η αγάπη των Βέλγων για τα καρτούν είναι εμφανής παντού στις Βρυξέλλες

 

Επίσης, ενώ λέγονται πολλά αρνητικά για τον καιρό των Βρυξελλών, είτε εγώ είμαι πολύ τυχερή είτε οι περιγραφές είναι υπερβολικές. Γιατί, από όλη την εβδομάδα, μόνο μια μέρα έβρεξε! Όλες τις υπόλοιπες μέρες είχε μια ελαφριά συννεφιά. Βέβαια, καθώς πήγα Νοέμβριο έκανε αρκετό κρύο. Μεταξύ μας, λίγο κρύο κάνει το διάλειμμα με ζεστή σοκολάτα στο κοντινό καφέ πολύ πιο απολαυστικό!

Ζεστή σοκολάτα για το δρόμο από την καλύτερη chocolaterie του Βελγίου, το Neuhaus

Ζεστή σοκολάτα για το δρόμο από την καλύτερη chocolaterie του Βελγίου, το Neuhaus

Ένα από τα καλά του να σε φιλοξενούν στη χώρα που επισκέπτεσαι είναι ότι μπορείς να μείνεις περισσότερο κι έτσι να ζήσεις σαν ντόπιος τον προορισμό σου. Πραγματικά, χρησιμοποίησα το μετρό, τα λεωφορεία, πήγα για ψώνια, έφαγα σε μη τουριστικά μέρη και τα συναφή. Επομένως, με αυτή την εμπειρία, διάλεξα τα αξιοθέατα που για μένα ήταν τα πιο αξιόλογα να επισκεφτεί όποιος ταξιδεύει στις Βρυξέλλες.

Η κεντρική πλατεία – Grand Place

Brussels Grand Place (Grote Markt)

Το σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών. Βέβαια, αν το καλοσκεφτείς, όλες οι κεντρικές πλατείες των παλιών μεσαιωνικών δυτικο-ευρωπαϊκών πόλεων είναι λίγο ως πολύ ίδιες, αλλά δεν μπορείς και να μην πας να τη δεις. Άλλωστε, η Grand Place βρίσκεται στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1998.

Η Grand Place υπάρχει ως τόπος αγορών και εμπορίου από τον 12ο αιώνα. Περίπου τον 15ο αιώνα χτίστηκε το Δημαρχείο της πόλης. Καθότι έπεσε θύμα πολέμων κατά καιρούς, στην πλατεία θα δεις σήμερα τέσσερα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ: Γοτθικό, μπαρόκ, νεοκλασσικό και νεογοτθικό.

Βρυξέλλες: Το Δημαρχείο – Hôtel de Ville

Brussels Town Hall – Hôtel de Ville

Μιας και είμαστε στην Grand Place, δεν γίνεται να μην συμπεριλάβουμε το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου. Είναι σε Γοτθικό στυλ και η κατασκευτή του ξεκίνησε το 1402. Στο εσωτερικό του μπορείς να δεις ταπισερί του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Επίσης το Δημαρχείο είναι γνωστό για το εντυπωσιακό του ξύλινο ταβάνι, επίσης Γοτθικού ρυθμού.

Οι Galeries Royales de Saint-Hubert

Galeries Royales Saint-Hubert

Galeries Royales Saint-Hubert

Λίγο μετά την Grand Place, καθώς βγαίνεις, θα δεις την αρχή αυτής της θαυμαστής στοάς καταστημάτων. Αξίζει να την επισκεφτείς ακόμα και μόνο για τις πανέμορφες βιτρίνες και το περίτεχνο θόλο που τη σκεπάζει. Εδώ θα βρεις και παραρτήματα των πιο ξακουστών σοκολατερί του Βελγίου. Αδύνατον να τους αντισταθείς!

Τα αγάλματα που…. κάνουν την ανάγκη τους στις Βρυξέλλες

Αναρωτιέμαι τι θέμα έχουν οι Βέλγοι μ … αχέμ, την ούρηση. Γιατί αν νομίζατε ότι πρόκειται μόνο για το διάσημο αγοράκι-συντριβάνι, γελαστήκατε. Στην παρέα υπάρχει επίσης μια αδερφή, με το ίδιο πρόβλημα ακράτειας, αλλά και ένας σκύλος! Πρόκειται για ολόκληρη οικογένεια δηλαδή από συντριβάνια.

Το αγοράκι Manneken Pis

Το αγοράκι-συντριβάνι που “ουρεί” είναι ένα από τα διασημότερα σημεία των Βρυξελλών. Το έφτιαξε και το τοποθέτησε εκεί το 1619 ο γλύπτης Hieronimus Duquesnoy. Βρίσκεται λίγο πριν την Grand Place και βέβαια έχει πάρα πολύ κόσμο που θέλει να το δει. Με λίγη υπομονή όμως, θα καταφέρετε να φτάσετε κοντά! Το αγοράκι είναι τόσο διάσημο που συχνά το “ντύνουν” με διαφορετικά συνολάκια ανάλογα την περίσταση.

Το κοριτσάκι Jeanneke Pis

H Jeanneke Pis είναι νεότερη από το αδελφάκι της το Manneken Pis. Φτιάχτηκε το 1985 και έχει ύψος περίπου μισό μέτρο. Βρίσκεται προστατευμένη σε μια γωνιά ενός μικρού αδιέξοδου δρόμου στις Βρυξέλλες, αρκετά κοντά όμως στην κεντρική πλατεία. Πιο συγκεκριμένα, στην οδό de la Fidélité (Getrouwheids Gang).

Ο σκύλος Zinneke Pis

Zinneke pis

Zinneke Pis

Οι περισσότεροι όπως είπαμε ξέρουν το αγοράκι που “ουρεί”. Αρκετοί επίσης ξέρουν την αδερφή του. Σχεδόν κανείς όμως δεν ξέρει ότι τα δυο πιτσιρίκια έχουν κι ένα σκύλο για παρέα! Τοποθετήθηκε το 1998 στη γωνία των οδών Rue des Chartreux και Vieux Marché aux Grains. Μάλιστα λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο βρίσκεται κι ένα από τα καλύτερα στέκια για brunch στις Βρυξέλλες, το διάσημο Les Filles.

Το Atomium

Atomium, Brussels

Atomium, Brussels

Οι Βρυξέλλες έχουν δυο σημεία που τις χαρακτηρίζουν: το Manneken Pis και το Atomium. Έχει το σχήμα μοριακής δομής και κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση Εμπορίου του 1958. Είναι εξαιρετικό αξιοθέατο στην περίπτωση που έχετε παιδιά και όχι μόνο. Έχει διάφορα επιστημονικά εκθέματα αλλά το ουσιαστικό του ενδιαφέρον είναι αυτή καθαυτή η εμπειρία να εξερευνάς τις μπάλες-άτομα και η θέα από ψηλά όλης της πόλης. Επίσης, η τελική κάθοδος λίγο πριν την έξοδο είναι μια απίστευτη, μοναδική εμπειρία, σαν να περνάς μέσα από διαστημικό τούνελ!

Η θέα από το Atomium

Atomium, Brussels

Η τελική κάθοδος πριν την έξοδο από το Atomium!

Η μίνι-Ευρώπη

Ακριβώς δίπλα στο Atomium βρίσκεται η “Μίνι-Ευρώπη”, δηλαδή ένα πάρκο με μινιατούρες διάσημων μνημείων της Ευρώπης. Μπορείς μάλιστα να πάρεις κοινό εισιτήριο για το Atomium και τη μίνι-Ευρώπη. Από τα αξιοθέατα των Βρυξελλών που είναι ιδανικά για παιδιά, καθώς αρκετά από τα μνημεία που παρουσιάζονται σε μινιατούρες είναι διαδραστικά.

Mini-Europe, Brussels

Η μίνι-Ευρώπη, όπως φαίνεται από το Atomium

Το Κέντρο Σχεδίων Κόμικ – Centre Belge de la Bande Dessinée

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο να συμπεραλαμβάνονται τα κινούμενα (και μη) σχέδια στα top 10 μιας Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αλλά τα κόμιξ είναι η ψυχή του Βελγίου. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ ότι κάθε επισκέπτης θα πρέπει να το επισκεφτεί, άσχετα αν έχει παιδιά ή όχι. Είναι στοιχείο του πολιτισμού της χώρας. Μιλάμε για τη χώρα που γέννησε τον Τεντέν, τα Στρουμφάκια, τον Λούκυ Λουκ και φυσικά τον Αστερίξ & τον Οβελίξ. Εκτός αυτού, τα κόμιξ είναι τέχνη.

Centre Belge de la Bande Dessinée

Centre Belge de Bande Dessinée

Centre Belge de Bande Dessinée

Το Centre Belge de la Bande Dessinée είναι μόνο μισό χιλιόμετρο μακριά από την Grand Place. Aξίζει να σημειώσουμε ότι το ίδιο το κτίριο που στεγάζει την έκθεση είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Victor Horta κι είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του στυλ Art Nouveau.

Εναλλακτικές Βρυξέλλες: τα γκράφιτι στους τοίχους

Όπως είπαμε, τα κόμιξ είναι η ψυχή του Βελγίου. Για αυτό, ένα από τα highlights της επίσκεψής σου στις Βρυξέλλες πρέπει να είναι και ο γύρος των γκράφιτι της πόλης. Είναι κι αυτό ένα πολιτιστικό αξιοθέατο, χαρακτηριστικό μάλιστα του Βελγίου. Μπορείς να προμηθευτείς τον ειδικό χάρτη με τα σημεία ενδιαφέροντος με 1€ από το γραφείο τουριστικών πληροφοριών στην Grand Place.

Ο ναός Notre Dame du Sablon

Ένα από τα κλασικά αξιοθέατα κάθε δυτικοευρωπαϊκής πόλης είναι ο καθεδρικός ναός της. Στην περίπτωση των Βρυξελλών, ο ναός είναι τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής Γοτθικού ρυθμού, εντυπωσιακός και πομπώδης. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα σε σημείο που προϋπήρχε μικρότερος ναός του 14ου αιώνα. Προσωπικά δεν έχω μεγάλη αγάπη στους γοτθικούς ναούς, κι έχοντας ήδη δει τη Notre Dame του Παρισιού δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαιτέρως (travel snob!), αλλά φυσικά παραμένει ένα αξιόλογο αξιοθέατο στις Βρυξέλλες.

Το πάρκο της Πενηντακονταετίας – Parc du Cinquantenaire

Επειδή τα περισσότερα αξιοθέατα που ανέφερα μέχρι στιγμής ήταν είτε μουσεία είτε μνημεία, ας κλείσω αυτό το αφιέρωμα στις Βρυξέλλες με ένα φυσικό αξιοθέατο. Αναφέρομαι φυσικά στο Πάρκο της Πενηντακονταετίας (όνομα σιδηρόδρομος). Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, και στο πάρκο θα βρεις ένα μνημείο! Δηλαδή τη νεοκλασική αψίδα θριάμβου που έδωσε το όνομά της στο πάρκο. Η αψίδα κατασκευάστηκε το 1880 για τα πενήντα χρόνια ανεξαρτησίας του βασιλείου του Βελγίου. Σήμερα στεγάζει τρία μουσεία. Το πάρκο που υπάρχει γύρω της είναι ένας από τους πιο όμορφους χώρους πρασίνου των Βρυξελλών. Είναι ιδανικό για βόλτες και πικνικ στο γρασίδι (όταν δεν βρέχει!)

Πώς σου φαίνεται η λίστα μου; Ποια ακόμη αξιοθέατα θα ήθελες να προσθέσεις;

Comments welcome!